İl Genel Meclisi 2017 yılı Ocak ayı ilk toplantısını gündem ki maddeleri görüşmek üzere toplandı.
İl Genel Meclisi 2017 yılının ilk toplantısını Dursun ÇAKIR Başkanlığında gerçekleştirdi. İl Genel Meclis üyelerinin yeni yılını tebrik eden İl Genel Meclis Başkanı Dursun ÇAKIR “Barışın, kardeşliğin huzurun hakim olduğu bir dünya dileği ile çalışmalarımıza başlıyoruz. Yeni yılın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Açılış ve yoklama ile başlayan toplantıda katip üye Hasan ERGİN tarafından bir önceki karar özetlerini kapsayan tutanaklar okundu.
Gündemin 2'inci maddesi gereği 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun Meclis toplantısı başlıklı 12'inci maddesi 5'inci fıkrası gereğince, 2017 yılı Meclis toplantılarının sesli kaydedilmesi oy birliği ile kabul edildi.
Valimiz Sayın Zülkif DAĞLI, İl Genel Meclisi Ocak ayı toplantısına katıldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili İsmail SÜNDÜK, İl Genel Meclis Başkanı Dursun ÇAKIR, Genel Sekreter Yardımcıları Selim METİN, Necmettin ÇALIŞKAN ve birim amirleri tarafından karşılandı. Sayın Valimiz Zülkif DAĞLI İl Özel İdaresi çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Valimiz Sayın DAĞLI, “İl Özel İdaresi çok önemli. Her ne kadar kırsal kesime hizmet götüren bir yapı olarak görülse de aslında ilin tamamını kapsayan görevleri olan bir birim. İl merkezi ve ilçe merkezlerinde sadece görevi olmayan alanlar, yol, içme suyu ve imar işidir. Diğer tüm hizmetler özel idaresinin işidir. Okul yapımları, kamu yatırımlarının takibi başta olmak üzere buna benzer yatırımların tamamıdır. İl Genel Meclisimizin 21 üyesi , 300’ün üzerindeki özel idare personelimizle biraz daha hızlı, dinamik ve organize bir şekilde işleri nasıl götürürüz. Ben de 3 ay oldu göreve başlayalı. Ben de kendi kafamda nasıl daha iyi olabilir şeklinde mütalaa yapıyorum. Nasıl güçlerimizi birleştiririz. Mili Eğitim Müdürlüğümüzde, çevre müdürlüğümüzde teknik personel var. Kim ne yaptığını açıkçası pek bilmiyor veya atıl olduğunu düşündüğümüz personel açıkçası. Bu personellerimizin bir bölümünü özel idaremizde görevlendirdik. 3 Milli Eğitim, 4 Çevre Müdürlüğümüzden İl Özel İdarede görevlendirme yaptık. Çevre müdürlüğümüzün inşaat takibi olarak yaptığı bir tane kredi yurtlar kurumuna ait bir yurt var. Onun haricinde inşaat yok. Güçlerimizi birleştirerek özel idare bünyesinde yapacağız. Gençlik Spor Müdürlüğüne de ait olabilir yatırım, Artık Ankara’dan takip edilsin istemiyoruz. Bunlar takip edildiği zaman inşaatların kalitesinin ne aşamada olduğunu hep birlikte görüyoruz. Ankara’dan kontroller, mühendisler gidip gelmekle işlerin tam da çözülmediğini hep birlikte görüyoruz. Bu ilçelerin kapalı spor salonlarında da olabilir. Artık teknik personelimizi toplayarak özel idare bünyesinde buradan yapacağız. İkinci aşama, ihale aşaması sürecini kısaltmak amacıyla, işlerimizi burada topladıktan sonra köylere hizmet götürme birliğine aktarmak suretiyle kaynak ve ödeneklerimizi ihalelerimizi oradan yapacağız. Bu şekilde hızlı bir çalışma sergilememiz gerekiyor. Bu şekilde işleri hızlandırmamız, yoluna koymamız mümkün değil” dedi.
Düzce’deki köy yollarının durumu ile ilgili de konuşan Valimiz Sayın Zülkif DAĞLI, “İlimizde bildiğiniz gibi 2700 kilometre yol ağımız var. Bunun 1400 kilometresi şu an hala stabilize. Yani bunun manası yol yok demek. Yani kışın buralara ulaşamadığımız görülüyor. Buralar sıcak asfalt olmalı. Sıcak asfalt olmazsa biz 2, 3 yıl da bir yapılan asfaltı tamir edeceğiz. Kalan stabilizeyi asfalt yapacağız. Yani 1400 kilometreyi kaç yılda yapacağız. Kısa zamanda bunları yapmamız mümkün görünmüyor. Onun için yeni kaynak oluşturmak durumdayız. Ankara’dan Bakanımızın vasıtasıyla kaynak talebinde bulunacağız, yeni projeler üreteceğiz. Örneğin, biz özel idare kaynakları ile turizm yolu değil, Turizm Bakanlığından aldığımız kaynaklarla il özel idaresine ait olan hem köy yolunu hem o turistik tesise giren köy yolunu yapacağız. Yani kendi kaynağımızı o turizm yolu için harcamamalıyız. Zaten bunlara yetişmemiz mümkün değil” dedi.
Başbakanın talimatı ile 81 İl Özel idaresine 3’er milyon lira kaynak aktarıldığını ifade eden Valimiz, il özel idarenin elindeki gayrimenkullerin kar getirecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak,“Bu da bizim elimizi biraz rahatlatacak. Bundan da ötesi, özellikle biz özel idaresi olarak elimizdeki gayrimenkulleri nasıl değerlendiririz. Bir köyde 50 dönümlük bir arazi var, tapuda özel idareye ait, özel idarenin mal varlığı ama hangi vatandaşımıza faydası var dediğimiz zaman hiç kimseye bir faydası yok. Onun için özellikle gayrimenkullerimizin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Uzmanlarla görüşerek en yüksek kar merci nasıl olacaksa öyle değerlendireceğiz” dedi.
Valimiz, “Kurumumuzun huzuru da çok önemli. Ekiplerimiz gayet güzel çalışıyorlar. Kar yağdığında yollarımız hemen açılıyor. Kar yağdığında ziyaret ettik, bitmeden mesainizi bırakmayın dedik ama bu talimatı vermesek de o arkadaşlar burası bitmeden bırakmayız şeklinde düşünüyorlardı ben bunu hissettim açıkçası. Herkes özverili bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Daha dinamik daha seri olmak zorundayız. Elimizdeki imkânları daha iyi değerlendirmek zorundayız” diyerek konuşmasını tamamladı.